Gebruiksaanwijzing


C4H is een effectieve behandeling voor zomereczeem. De dagelijks vereiste dosis C4H hangt af van het gewicht van het paard en de ernst van deze allergische aandoening. Zie de tabel hieronder voor een inschatting – uiteraard is het beter als je het gewicht van je paard weet. Eventueel kun je hiervoor een meetlint gebruiken.

C4H bestaat uit 2 componenten
C4H-voeding

C4H-voeding kan worden gegeven ter voorkoming van zomereczeem, mits je hier 2 weken voordat de knut (culicoides sp) actief wordt mee begint. Knutten worden actief bij een temperatuur van 15°C en hoger. Voor een gemiddeld paard van 500 kg met beginnend eczeem is een dosis van 300 gram per dag afdoende. 

Als de symptomen tijdens het geven van C4H-voeding verminderen, dan kan de dagelijkse dosis eventueel met een kwart verminderd worden. De dagelijkse inspectie van de huid wordt dan nog belangrijker, aangezien bij vermindering van de dosis de kans bestaat dat de klachten terugkeren. In dat geval dien je weer de begindosis te geven en de opgekomen plekken volgens voorschrift met C4H-olie te behandelen.

Het is belangrijk te anticiperen op de weersomstandigheden. Indien er dagen worden verwacht waarop knutten actiever worden (warmte, weinig wind, broeierig weer) dan dien je de dosis liefst een paar dagen tevoren te verhogen met 1,5x tot 2x de normale dagelijkse dosis.

C4H-Olie

De C4H-olie is uitwendig te gebruiken waar de huid geïrriteerd is en op schuurplekken. Het kan ook gebruikt worden op plekken waar de huid droog en ruw aanvoelt. De olie dien je om de dag nauwkeurig en met aandacht op elk aangedaan stukje huid tussen de haren aan te brengen. Masseer het goed in. Bij ernstig eczeem (bv met bloederige wonden) dien je het dagelijks aan te brengen. Gebruik de olie niet in de volle zon, om zonnebrand te voorkomen. Breng de olie aan bij bewolkt weer of laagstaande zon, het liefst aan het eind van de dag. Een dagelijkse inspectie van de huid is belangrijk. Aan de verandering van eczeemplekken tijdens de behandeling met C4H kun je zelf aflezen hoe effectief de behandeling is.

De behandeling met C4H-olie dient te worden voortgezet totdat de ernst van de eczeemplekken duidelijk afgenomen is; in onze ervaring duurt dit 7 tot maximaal 14 dagen. Indien er in deze tijd geen verbetering optreedt neem dan contact op met een medewerker van Cool4Horses voor een persoonlijk advies. Zorg ervoor dat je een aantal goede foto’s hebt van de plekken op de huid.

Eczeemplekken tijdens het gebruik van C4H

Mochten er tijdens het geven van C4H-voeding toch eczeemplekken optreden, dan dien je de dagelijkse dosis met een halve tot hele maatbeker te verhogen. Daarnaast dien je de C4H-olie direct op de geïrriteerde plekken aan te brengen. Zorg ervoor dat de olie minutieus en met aandacht wordt ingemasseerd, op elke plek die je kunt vinden tijdens de inspectie van je paard. Maak de te behandelen plekken vooraf goed met water schoon en dep deze vervolgens weer droog. 

Waarschuwing

Ofschoon C4H volledig plantaardig is, bezit het natuurlijke ingrediënten die een positieve dopinguitslag kunnen geven. Daarom dien je tenminste 7 dagen voor deelname aan een hippisch evenement met dopingcontrole de behandeling met C4H-voeding te staken. Tijdens deze periode het paard liefst onder een insecten deken plaatsen om te voorkomen dat de zomereczeem klachten in alle hevigheid terugkomen.

In het kort
  • Start bij voorkeur met C4H-voeding voor de knutten actief worden (temperatuur > 15°C).
  • Voer C4H-voeding dagelijks.
  • Behandel SME plekken met de C4H-olie. 

Let te allen tijde goed op de reactie van je paard. Pas eventueel de dosis van de C4H-voeding aan:

  • In het begin is vaak een wat hogere dosis nodig tot de klachten afnemen. Je kunt tot maximaal twee maal de standaard dosis geven.
  • Sommige paarden moeten wennen aan de smaak (bouw dan de dosis eerst geleidelijk op). 
  • Bij perioden met grotere aantallen knutten (warm, windstil weer) de dosis eventueel wat verhogen. 
  • Bij perioden met minder knutten (kouder, nat, veel wind) kan de dosis wat verlaagd worden.

Zomereczeem vraagt om een intensieve, dagelijkse en persoonlijke aanpak die van paard tot paard kan verschillen. Heeft u ondanks het opvolgen van de bovenstaande richtlijnen onvoldoende resultaat raadpleeg dan Cool4Horses of de paardenarts voor een passend advies.