Veelgestelde vragen


Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is staart- en maneneczeem (ook wel zomereczeem of afgekort SME genoemd)?

Staart-en maneneczeem (SME) wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van kleine muggetjes (knutten of Culicoïdes). Paarden met SME krijgen hevige jeuk. Vooral in de manenkam en de staartwortel raakt de huid verdikt en door het schuren ontstaan kale plekken en wonden. De muggen zijn het meest actief tijdens zonsopkomst/-ondergang en overleven bij een omgevingstemperatuur vanaf ca 15°C en voldoende hoge luchtvochtigheid. Hierdoor is het een seizoensgebonden probleem. Rassen met een grote gevoeligheid zijn o.a. IJslanders, Friezen, Shetlanders, koudbloeden.

Heeft mijn paard zomereczeem?

Lees de blog met meer uitleg over zomereczeem en hoe je dit kunt herkennen bij je paard. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt of je paard zomereczeem heeft. Jeuk kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld voer of een andere allergie. De C4H-voeding is specifiek ontwikkeld om de allergie tegen de knut van binnenuit aan te pakken.

Waarom zou ik de producten van C4H proberen?

De afgelopen 7 jaar heeft Cool4Horses uit liefde voor paarden onderzoek gedaan naar staart- en maneneczeem en een product ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke (plantaardige) ingrediënten. Dit product is uitgebreid getest en verbeterd. Het is inmiddels door zo’n 150 paarden gebruikt en bij 80% heeft dit een zeer positief resultaat. Nederland en de USA hebben octrooi verleend en de aanvraag voor Europa is in een vergevorderd stadium.

Wanneer behandel ik mijn paard met C4H?

C4H kan ingezet worden om zomereczeem te voorkomen en om een uitbraak van zomereczeem te behandelen. Meer informatie vind je op de pagina Behandeling met C4H.

Waar vind ik meer informatie over de C4H producten?

Bekijk de productinformatie op onze website voor meer informatie. Heb je nog vragen, neem dan contact op voor advies.

Hoe werkt C4H-voeding?

Paarden met staart- en maneneczeem (SME) zijn allergisch voor eiwitten die knutten tijdens het bijten in de huid brengen. C4H bevat stoffen die er voor zorgen dat er bij contact met allergenen veel minder histamine door de mestcellen vrijgegeven wordt waardoor er veel minder jeuk optreedt. Meer informatie vind je op de pagina Hoe werkt C4H-voeding. Heb je nog vragen, neem dan contact op voor advies.

Hoe gebruik ik de C4H producten?

Bekijk de gebruiksaanwijzing op onze website voor meer informatie. Daarnaast kan altijd een persoonlijk advies verkregen worden bij Cool4Horses. Als het zomereczeem onder controle is heb je in principe alleen nog de C4H-voeding nodig. De C4H-olie is vooral in het begin van de behandeling nodig als het paard nog schuurwonden of verdikte schuurplekken heeft. Het vermindert de jeuk en bevordert een snel herstel van de huid. Heb je nog vragen, neem dan contact op voor advies.

Is C4H veilig voor drachtige merries?

C4H-voeding is helaas onvoldoende getest op drachtige merries, we adviseren dan ook om het niet te gebruiken tijdens de dracht. C4H-olie kan wel gebruikt worden om de aangedane plekken te verzorgen. Dit zorgt voor herstel van de huid en vermindert lokaal de jeuk.

Mijn paard eet de C4H-voeding niet op. Wat kan ik doen?

Sommige paarden vinden de brok minder lekker. Wat kan je hier aan doen:
- Meng de brok met je dagelijkse muesli/brok.
- Meng de brok met appelmoes.
- Meng de brok met appelsap/wortelsap (eventueel laag in suiker, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld biologische winkels).
- Meng vers fruit/wortel door de blender, voeg water toe en meng dit met de brok.
- Week wat alfalfa enkele uren van te voren, voeg daarna de brok toe en laat dit nog enkele minuten staan.
- Week een andere brok/slobber naar keuze, waarna je C4H kan toevoegen. Week C4H maximaal 1 uur mee met de andere brok (langer dan 1 uur weken kan de werkzaamheid van C4H verminderen).

Mijn paard krijgt een aantal weken C4H, maar heeft nog steeds jeuk. Wat moet ik doen?

Onze ervaring heeft geleerd dat je soms tijdelijk de dosering moet verhogen om tot een positief resultaat te komen. Heb je hier vragen over, neem dan contact met ons op.

Hoe komt het dat mijn paard actiever wordt van C4H?

Doordat C4H cafeïne bevat kan het zijn dat uw paard wat actiever wordt. Net als koffie bij mensen zijn sommige paarden ook iets gevoeliger voor cafeïne. Veelal merken wij dat na 10/14 dagen het paard rustiger wordt, wij raden aan om het paard in deze periode extra ruimte te geven om te kunnen bewegen. Mocht uw paard andere symptomen vertonen neem dan contact op met het team van Cool4Horses.

Moet C4H-voeding elke dag geven worden?

Belangrijk is dat tijdens het knuttenseizoen (temperaturen boven de 15°C) C4H dagelijks wordt gegeven om het optimale te halen uit de C4H-voeding. Door dagelijks te voeren blijft het niveau van de actieve stoffen in het lichaam zo constant mogelijk, waardoor de symptomen (jeuk) onder controle blijven.

Hoe past C4H in het rantsoen?

C4H kan worden gevoerd naast het normale rantsoen van je paard (ruwvoer en ook krachtvoer). De bijdrage van C4H aan het totale rantsoen is laag, het suikergehalte is bijvoorbeeld lager dan (het meeste) ruwvoer.

Categorie: zomereczeem, staart- en maneneczeem, eczeem, SME, schuren, jeuk, knuttenallergie