Over ons


John Molenaar

Het begin van Cool4Horses

In 2011 kwam Bonita in ons midden, een PRE (Pura Rasa Espanola) met staart- en maneneczeem (SME, zomereczeem). Mijn vrouw Rose heeft een groot hart voor dieren en voor paarden in het bijzonder. Zij klopte bij mij aan met de vraag of ik als biochemicus niet iets kon bedenken tegen SME. En dan het liefst iets op een natuurlijk basis. Ik heb me vervolgens verdiept in SME. Dagelijks met de trein heen en weer reizen naar mijn werk stelde me in staat om 2 uur per dag literatuuronderzoek te doen. Zodoende kwam ik meer te weten over deze vervelende aandoening bij paarden.

Het leed dat SME heet

Na wat literatuuronderzoek kwam ik er al snel achter dat SME een allergie voor knutten is die veel leed en ongemak veroorzaakt, niet alleen voor het paard, maar ook voor de eigenaar. Dekens, oor bescherming, oogdoekjes, nekkleden, sprays en allerlei vloeistofmengsels bleken al op de markt te zijn. Als eigenaar wil je er natuurlijk alles aan doen om je paard van zijn klachten af te helpen. Helaas is lang niet elk middel effectief en is er zoveel op de markt, dat je soms niet meer weet waar je nu goed aan doet.

Natuurlijke ingredienten

Tsja, daar zat ik dan in de trein, met het zoveelste artikel uit de Journal of biochemistry, Veterinary Journal en PLOS ONE op schoot. Na een tijdje werden de achterliggende moleculaire mechanismen van de allergische aandoening en gigantische jeuk mij duidelijk. Na een week of 6 kwam dan ook het idee hoe dit misschien te bestrijden zou zijn. Dit was best wel een complexe uitdaging, want er zijn veel stoffen die een rol spelen en het was lastig om daarop iets te bedenken wat ook nog eens natuurlijk was. Na een tijdje stuitte ik op een stof die door bepaalde planten in aardknollen wordt opgeslagen. Nader onderzoek leerde me dat deze stof in meer planten voorkomt. Na wat zoekwerk vond ik een gedroogd preparaat van de bewuste plant, waarvan ik een  ‘papje’ heb gemaakt.  

De eerste test

Ik gaf het eerst testflesje genaamd “Test Bonita SME” aan mijn vrouw. Ondanks het vele literatuuronderzoek dat ik had gedaan, had ik mijn twijfels of het zou werken. Er zijn al zoveel mensen hiermee bezig geweest en mijn idee leek bijna te simpel. Rose voerde Bonita dagelijks wat van de kruiden gevoerd en smeerde haar eczeemplekken ermee in. Voordat de week om was, op woensdag, kreeg ik bij thuiskomst te horen “het lijkt te werken, de jeuk is gestopt en de wond is dicht.” Die vrijdag erna zag ik het met eigen ogen, het werkt! De maandag erop deelde ik het met een collega op kantoor die ook “iets” met paarden had. “Dat moet je op de markt brengen”, was zijn mening. Eigenlijk had ik daarover in het geheel nog niet nagedacht. 

C4H op de markt

Vanuit mijn laboratoriumverleden had ik een goede kennissenkring binnen de universitaire onderzoekswereld overgehouden. Ik zette mijn hypothese betreffende de werking op papier en binnen een paar dagen had ik een antwoord van de hoogleraar dat hij dit aan een medewerker had gegeven om er verder naar te kijken. Het idee was in ieder geval niet direct afgeschoten. Daar was ik content mee. Je hebt toch altijd een beetje het idee dat er een antwoord komt zoals “dat hebben we al in tig vormen geprobeerd en het werkte niet”, of iets dergelijks. Maar het idee werd verwelkomd. Vervolgens hebben we het product gedurende vier jaar getest op paarden, pony’s en ezels met SME om de dosis en samenstelling te optimaliseren. Ondertussen had ik mijn baan opgezegd om mij hier helemaal aan te kunnen wijden. C4H is sinds 2018 op de markt en heeft inmiddels veel paarden (en hun eigenaren) een beter leven bezorgd. 

C4H gebruiken

Met ons product hopen wij ook een bijdrage te mogen leveren aan het welzijn van jouw paard met zomereczeem.

Heb je nog vragen? Vind je het antwoord niet op onze pagina met veelgestelde vragen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij beantwoorden graag al je vragen. Ook voor advies op maat kun je bij ons terecht, zo komen we samen tot een zo goed mogelijk resultaat.

Met warme groet,

John & Rose Molenaar