Hoe weet ik of mijn paard zomereczeem heeft?


Hoe weet ik of mijn paard zomereczeem heeft? Doe de zomereczeem check!

Twijfel je of je paard zomereczeem heeft? Niet elk paard met jeuk heeft zomereczeem, maar de kans is wel aanwezig! In deze blog gaan we wat verder in op de symptomen van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) genoemd. Onze veterinair immunoloog Edwin heeft voor Cool4Horses de zomereczeemcheck opgesteld. Check met dit flow-diagram of je paard wel of niet (waarschijnlijk) zomereczeem heeft. Houd hierbij wel in de gaten dat dit een check is en dat je voor een definitieve diagnose altijd een dierenarts raadpleegt!

Zomereczeemcheck van Cool4Horses

Doe de zomereczeemcheck! Hieronder vind je meer informatie over het herkennen van klachten.

Mijn paard heeft jeuk en schuurt zijn manen en staart

Het eerste symptoom wat we tegenkomen in de zomereczeemcheck is jeuk en als gevolg daarvan schuren (1). Zodra temperaturen boven de 15 °C komen, worden knutten actief. Knuttenbeten veroorzaken de allergische reactie die we herkennen als zomereczeem. Meer informatie over deze allergische reactie is terug te vinden in een van onze vorige blogs.

Eén van de meest duidelijke symptomen van een allergische reactie is jeuk! Denk maar aan muggenbulten of andere jeukende bultjes, waarbij je soms moeilijk de neiging kunt onderdrukken om te krabben. Zo is het voor paarden die last hebben van knuttenbeten ook.

Bij warm weer zijn er meer knutten actief. Het paard zal dan meer gebeten worden en meer allergische reacties in de huid hebben. Door de heftige jeuk willen ze schuren (krabben) en dit leidt tot open geschuurde en kale plekken, vaak rondom de staart en manen van het paard. Heeft jouw paard hier last van? Dan gaan we in de flowchart via het pijltje met ‘ja’ door naar de tweede box.


Zomer of winter

Zomereczeem dankt zijn naam aan het voorkomen van de allergie in de zomer. Knutten zijn actief vanaf het voorjaar tot het najaar, afhankelijk van de temperatuur. De jeuk en daarmee de schuurplekken zouden bij zomereczeem in de winter moeten verdwijnen (2). Als de klachten bij aanhoudende lagere temperaturen (zoals in de winter) blijven bestaan, worden deze niét door knuttenbeten veroorzaakt en is er vermoedelijk een andere oorzaak van de jeuk of de aangedane huid. Verdwijnen de klachten in de winter? Dan gaan we door naar 3.


Nat en winderig weer 

Een lange periode van nat weer en/of veel wind zorgt voor verminderde activiteit van knutten. Gedurende deze periode zullen paarden met zomereczeem dus ook minder klachten vertonen (3). Knutten zijn namelijk slechte vliegers en als het hard waait of regent, zal het ze vaak niet lukken om je paard te bereiken en wordt je paard dus veel minder gebeten.

Als het een aantal dagen aanhoudend slecht weer is zullen de zomereczeemklachten daarom moeten afnemen, waarbij dit het eerst te zien is aan dat het paard minder zal schuren. Herstel van de kale plekken en aangroei van afgeschuurd haar kost natuurlijk veel meer tijd. Kan je ook hier weer ‘ja’ antwoorden? Ga dan door naar box 4!

"Knutten zijn slechte vliegers!"

 

Paard schuurt manen en staart

De schuurplekken bevinden zich vooral in de regio van manen en staart van het paard (4). Om te kunnen bijten, moeten knutten de huid kunnen bereiken. Dit is makkelijker bij de staart en manen waar weliswaar dik en lang haar zit, maar waar de haren relatief ver van elkaar in de huid zitten. Deze regio's zijn daardoor plekken waar de meeste jeuk zal optreden en het paard het meest zal willen schuren.

Op de buik, de flanken en bij de spenen of koker is de vacht ook minder dicht, waardoor de knutten ook in deze gebieden relatief makkelijk de huid kunnen bereiken en bijten. Als het weer gunstig is (dus geen regen/wind en boven de 15 °C) kunnen knutten de hele dag bijten, maar ze zijn het meest actief bij het invallen van de schemering.


Komt de jeuk ieder jaar terug?

Als de klachten hierbij ook jaarlijks terug komen (5) heeft je paard hoogstwaarschijnlijk zomereczeem. Is dit het eerste seizoen dat je paard klachten laat zien? Het is ook mogelijk dat het paard dan recent zomereczeem heeft ontwikkeld. Een paard dat zomereczeem ontwikkeld heeft, blijft doorgaans zijn hele verdere leven allergisch. Elke zomer met gunstig weer voor knutten zal het daardoor klachten krijgen. De leeftijd waarop een paard voor het eerst zomereczeem ontwikkelt kan erg verschillen en hangt van verschillende factoren af.

Paarden moeten eerst aan knutten blootgesteld worden voordat ze eventueel een allergie voor knutten ontwikkelen, en zullen dus nooit met zomereczeem geboren worden. Zomereczeem kan vanaf het tweede levensjaar ontstaan, maar ook veel later.

Als alle overige vragen met “ja” beantwoord waren is het waarschijnlijk dat je paard zomereczeem heeft. Het is dan zeker het overwegen waard om je paard te ondersteunen met de C4H-producten. Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met het team van Cool4Horses. Neem van te voren enkele duidelijke foto’s van de eczeemplekken. Wij adviseren je graag!

Hallo! Mijn naam is Ivy, ik ben dierwetenschapper, afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Mijn scriptie heb ik geschreven over het ontwikkelen van een test om zomereczeem te detecteren. Daarvoor heb ik me verdiept in de oorzaken van zomereczeem onder begeleiding van dr. Edwin Tijhaar. Edwin is veterinair immunoloog en verbonden aan van Cool4Horses.  Ivy C4H