Wat veroorzaakt zomereczeem?


Als je paard last heeft van jeuk en schuurplekken wil je als eigenaar je paard zo goed mogelijk ondersteunen. Wellicht heeft je paard zomereczeem. In deze blog een uitleg over de oorzaak van zomereczeem.


Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem (SME), is de meest voorkomende huidallergie bij paarden. Deze allergie wordt veroorzaakt door de beet van knutten. Zodra straks de eerste lentedagen weer komen en de temperaturen weer boven de 15°C komen, worden de knutten die zomereczeem veroorzaken weer actief. De start van het zomereczeemseizoen bij paarden begint dus eerder dan je misschien zou denken!

Om eitjes te kunnen leggen hebben knutten bloed nodig, vergelijkbaar met muggen. Dit bloed krijgen ze door met hun monddelen, waarin een soort minizaagjes zitten, de (paarden)huid te doorboren. In het speeksel van de knut zitten bepaalde eiwitten die de bloedstolling tegengaan. Hierdoor duurt het langer voor het wondje door het lichaam wordt gedicht en kunnen knutten zich gedurende enkele minuten tegoed doen aan het bloed, vergelijkbaar met hoe muggen ons prikken.

Allergische reactie op knutten

Als een paard zomereczeem heeft, is hij of zij allergisch voor de eiwitten in het speeksel van de knutten. Deze eiwitten veroorzaken een allergische reactie in de huid van het paard. De eiwitten worden daarom allergenen genoemd. Als paarden in contact komen met deze allergenen uit knuttenspeeksel ontstaat er een allergische reactie die veel jeuk veroorzaakt. Als gevolg daarvan gaan de paarden schuren, soms tot bloedens toe, om maar van die vreselijke jeuk af te komen. Hierdoor ontstaan de karakteristieke schuurplekken. Deze plekken zijn vaak vooral te zien op plaatsen waar de knutten relatief makkelijk bij de huid kunnen komen, zoals bij de staart en manen, waar de haren wat verder uit elkaar staan. Daarom wordt zomereczeem ook vaak staart- en maneneczeem genoemd.

Na een knuttenbeet komen de allergenen in contact met bepaalde cellen in de huid: de mestcellen. In de illustratie zie je deze mestecellen. Als reactie op de allergenen scheiden de mestcellen histamine (groene bolletjes in het plaatje) uit, dat vervolgens zorgt voor de allergische reactie en de jeuk. Cool4Horses heeft op volledig natuurlijke basis een voedingssupplement tegen zomereczeem ontwikkeld. Dit supplement, C4H-voeding, zorgt ervoor dat er na de knuttenbeet veel minder histamine vrijkomt uit de mestcel, waardoor de allergische reactie en daarmee ook de jeuk, sterk vermindert.

Zomereczeem is een allergische reactie op knuttenspeeksel

 

Hallo! Mijn naam is Ivy, ik ben dierwetenschapper, afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Mijn scriptie heb ik geschreven over het ontwikkelen van een test om zomereczeem te detecteren. Daarvoor heb ik me verdiept in de oorzaken van zomereczeem onder begeleiding van dr. Edwin Tijhaar. Edwin is veterinair immunoloog en een van de oprichters van Cool4Horses.  Ivy C4H