Fantastische eerste resultaten bij Lippizaner Bibi


Maartje uit Frankrijk is een week of 6 geleden gestart met de behandeling van haar paard met zomereczeem. Zij deelt haar eerste ervaringen met de C4H producten in deze indrukwekkende blog.

Bibi (officieel Bonito) is een Lippizaner Ruin van negen jaar oud. Hij woont nu ruim twee jaar bij mij in het zuid-westen van Frankrijk waar hij ook vandaan komt (hij komt van een Lippizaner fokkerij in de Dordogne).
Bibi heeft naar alle waarschijnlijkheid zomer eczeem ontwikkelt vanaf z’n tweede of derde jaar. Volgens zijn vorige eigenaresse werd het elk jaar erger. Het werd zelfs zo erg dat hij een aantal maanden voordat ik ‘m kocht door de dierenarts behandeld moest worden omdat door het vele schuren zich een grote bult (ter grootte van een grote mannenvuist) had gevormd ter hoogte van zijn schoft. Door het schuren is de huid losgekomen met een vochtophoping als gevolg. De dierenarts heeft het vocht via een drain weggezogen. De plek bleef maanden daarna nog gevoelig en bij het minste geringste schuren zette de bobbel weer op. In de wintermaanden is het me gelukt de bobbel weg te masseren. Vervolgens stond Bibi met dekens op, zelfs in de winter liet ik ‘m meestal bedekt.

 Paard met zomereczeem    

Cool4Horses 

In het Franse Zuid-Westen kan het vanaf februari al heel mooi weer zijn, een ramp voor Bibi en voor mij. Vanaf februari doe ik zijn dekens op en vanaf april/mei begint het dagelijkse ritueel van smeren, smeren, smeren en proberen de bloedende wonden te behandelen die hij elke dag weer heeft. Als er geen boom in de buurt is gebruikt hij zijn tanden om z’n borst, voorbenen en koker open te ratsen om maar van de jeuk af te komen. Of hij rolt zo ruw en hard al wrijvend over de grond zodat er overal wonden ontstaan. Bibi is zogezegd een ernstig geval. Behalve het uitproberen van allerlei smeersels heb ik ook qua voeding het nodige geprobeerd, toegevoegd en weggelaten. Hij heeft bijvoorbeeld al de nodig detox kuren gehad, hij staat op een schrale weide, verschillende dekens zijn al aangekocht, kapot gegaan, gerepareerd en vervangen, kruiden supplementen heb ik ‘m gevoerd, behandelingen met etherische oliën, kinesiologie om inzicht te krijgen in zijn emoties, zijn verleden en osteopathie om de energie banen vrij te krijgen, enzovoorts… Sommige van deze methodes hebben wel in bepaald opzicht geholpen maar niets hielp Bibi van de jeuk af.

Zo ploeterden we voort tot een maand of twee geleden toen ik een oproep zag via de nieuwsbrief van Atorka om ‘aanwezig’ te zijn bij de webinar die gegeven zou worden door Cool4Horses, een speciale informatieve seminar voor eigenaren van paarden met zomer eczeem. Voor mij een groot geluk dat het een webinar betrof via internet want een live seminar in Nederland daar had ik gezien de afstand vanuit Zuid-West Frankrijk niet bij kunnen zijn…

Onder de indruk van C4H

Ik was onder de indruk van de informatie en de goede resultaten die C4H al bij vele paarden geboekt heeft. Vooral de insteek vond ik interessant, namelijk om de histamine release in het lichaam af te remmen en zo de allergische reactie te verminderen, het paard heeft letterlijk minder tot geen jeuk meer. En dit door middel van een natuurlijk product. 

Paard met zomereczeem na behandeling C4H

Ik ben C4H gaan proberen en al na de eerste paar dagen zag ik zijn huid rustiger worden. In de eerste dagen werkt vooral de olie heel snel in op de wonden die snel genezen. Een heel positief begin en ik kon het bijna niet geloven. Na de eerste positieve start kwam er een dip en leek de jeuk en daarmee de wonden terug te keren (regelmatig foto’s maken helpt om een zeker objectief beeld te houden). In overleg met John van Cool4Horses ben ik de dosis gaan verhogen tot uiteindelijk een verdubbeling van de normale dagdosis. Dit leek echter averechts te werken, ik gaf Bibi de dubbele dosis in één keer en het leek alsof dit voor hem niet goed uitpakte. In overleg met John van C4H hebben we toen besloten hem wel de dubbele dosis te geven maar verdeeld over twee keer. Dit ging goed, wederom zag ik snel zijn huid kalmeren, de wonden genezen en de situatie werd stabiel. Zo stabiel dat ik al af en toe overweeg om de dekens af te doen. We zitten nu echter in het ‘insecten-hoogseizoen’ en na een koele periode begin juni gaan we nu weer richting temperaturen van 30 graden +. Het is nu spannend om te zien of Bibi stabiel blijft of dat ik mogelijk de dosis weer moet aanpassen.

Dit laatste - het spelen met de dosis en het aanpassen daarvan aan de weersomstandigheden en de hoeveelheid jeuk van je paard - is denk ik één van de belangrijkste sleutels tot het succes van C4H. Het is echt heel belangrijk dat je goed observeert en zelfs anticipeert en niet aarzelt om met advies  van John en zijn team de dosis aan te passen.

Ik ben overtuigd van de werking van C4H – mijn paard was nog niet eerder zo stabiel in de zomer en de jeuk is onder controle - maar ik realiseer me ook dat we er nog niet zijn. Ik ben gestart met C4H midden in het muggen seizoen, als je dit voor kunt zijn en kunt starten voor de hoge(re) temperaturen zich presenteren denk ik dat de behandeling nog veel effectiever zal zijn. Mijn doel is doorgaan met C4H, zo goed mogelijk de zomer doorkomen, in de winter een onderhoudsdosis en dan ruim op tijd vanaf januari/februari mijn paard voorbereiden door weer de juiste dosis C4H te vinden nodig om deze strijd tegen de muggen te winnen en de dekens af te gooien!