Het gaat goed met Bibi!


Maartje uit Frankrijk is in april gestart met de behandeling van haar eczeem paard Bibi. Zij deelt haar ervaringen met de C4H producten in deze indrukwekkende blog.

Na een -mag ik toch wel zeggen- helse zomer door alle complicaties met de lymphangitis hebben we dit eindelijk achter ons kunnen laten en hebben we - zoals ik denk zovele zomer eczeem paarden eigenaren - de herfst met open armen verwelkomd.

Een korte terugblik: in mei ben ik begonnen met C4H te geven aan Bibi, een paard met ernstig eczeem met veel wonden en complicaties als gevolg van de jeuk. Het ging al snel beter met Bibi na het starten met C4H, al na een paar dagen merkte ik verbetering. De opvolgende maanden hebben we een paar terugvallen gehad en heb ik met hulp van het team van Cool4Horses geleerd de juiste dosis te vinden en deze aan te passen aan de omstandigheden (meer geven tijdens warm vochtig weer en stabiel houden of verminderen bij slechter weer of als de klachten verminderen), daarbij de olie inzettend als er wondjes zijn die zorgt voor snelle genezing en vermindering van lokale jeuk. 

In Juli/Augustus werden we opgeschrikt door een lymphangitis waarbij Bibi een zware anti-biotica kuur kreeg gevolgd door een anti-wormen kuur.  Dit heeft vermoedelijk zijn darmflora zo verstoord dat zijn algehele gezondheid fragiel werd. Hij kreeg last van diarree en natte darmgassen en zijn been bleef lang gevoelig voor zwellingen. Ondertussen waren de wondjes en de jeuk dankzij C4H redelijk onder controle terwijl ons in hoogzomer bevonden met temperaturen van rond de 40 graden; maar Bibi was door alle complicaties niet in vorm.

Ik ben toen begonnen met het geven van EM-A (levende micro-organismen) om zijn darm flora te verbeteren naast de C4H brokjes. Dit heeft er na drie weken voor gezorgd dat de diarree en de natte winden over zijn gegaan en hij weer normale goed gevormde drollen heeft. 

Ik denk dat het heel belangrijk is dat de darmflora in orde is bij een paard en zeker bij eczeem paarden, zodat ze beter in staat zijn de werkzame stof in de C4H brokjes goed op te nemen zodat deze zijn werk kan doen om de jeuk te doen verminderen.

Bibi lijkt er in elk geval goed op te varen, hij krijgt nu s’morgens zijn brokjes C4H normale dosis voor zijn gewicht en op een ander tijdstip de levende micro organismen en hij wordt met de dag fitter en jeuk vrij. Hij loopt nu sinds een paar dagen zonder dekens, de temperaturen staan dit toe in combinatie met zijn sterk verbeterde fysieke conditie. Ik smeer momenteel nauwelijks. Een mooie einde van het knutten seizoen… ook al is het seizoen in Zuid-West Frankrijk nog niet echt ten einde, nog een maandje te gaan voor het echt herfst wordt ;-).