De werking van C4H bij jeuk en kale plekken


De werking van C4H bij jeuk en kale plekken

Heeft jouw paard last van jeuk, schuren en kale plekken? Heb je van alles al geprobeerd, maar was er niets dat echt hielp? Cool4Horses heeft speciaal voor de ondersteuning van deze paarden C4H ontwikkeld. Het bestaat uit een voedingssupplement (C4H-voeding) dat de allergie voor knutten van binnenuit ondersteunt en een ontstekingsremmende olie (C4H-olie) die uitwendig wordt gebruikt en een snel herstel van de kale plekken bevordert. Beide producten zijn 100% natuurlijk en plantaardig.


Allergie voor knutten

Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor bepaalde eiwitten die knutten tijdens het bijten in de huid brengen. Dit gebeurt vaak op plaatsen waar knutten de paardenhuid goed kunnen bereiken, zoals bij de staart en manen, waar de haren wat minder dicht op elkaar staan. De allergische reactie die na de knuttenbeet ontstaat veroorzaakt veel jeuk.  De paarden gaan daarom flink schuren om maar van die vreselijke jeuk af te komen. Het gevolg zijn de afgeschuurde staart en manen en eczeemplekken, waardoor deze allergie ook vaak staart- en maneneczeem genoemd wordt. 


Jeuk bij paarden


De jeuk wordt veroorzaakt door histamine dat bij de allergische reactie vrijkomt uit de zogenaamde “mestcellen” die in de huid zitten. Paarden met zomereczeem hebben door eerdere knuttenbeten antistoffen van het IgE-type tegen deze allergenen gemaakt. Dit IgE-type maakt maar een klein deel uit van het totaal aan antistoffen, maar is wel verantwoordelijk voor allergische reacties. Dit IgE hecht zich namelijk op de mestcellen in de huid. Zolang deze antistoffen op deze mestcellen niet met het allergeen in contact komen, zoals in de winter, is er niets aan de hand (situatie 1). Bij warmer weer gaan knutten bijten (situatie 2)  en binden de knuttenallergenen aan de IgE antistoffen op de mestcellen die als reactie histamine vrijgeven. Dit vrijgegeven histamine zorgt vervolgens voor de allergische reactie die zwelling en jeuk veroorzaakt. C4H-voeding bevat natuurlijke stoffen die er voor zorgen dat er door de mestcellen veel minder histamine aangemaakt en vrijgegeven wordt (situatie 3). Hierdoor wordt de allergisch reactie onderbroken waardoor er veel minder jeuk optreedt.

Allergische reactie bij paarden die zorgt voor jeuk wordt aangepakt met Cool4Horses


Kale plekken verzorgen

Het beste kun je C4H-voeding combineren met C4H-olie, vooral in het begin als er nog (veel) kale plekken zijn. De kale plekken en jeukende korstjes houden het schuren namelijk in stand wat weer voor meer wondjes jeuk en irritatie kan zorgen. De C4H-olie geeft verlichting van de jeuk en bevordert het herstel van de huid en helpt daarmee de vicieuze cirkel doorbreken.

Hoe gebruik je C4H?


Bij voorkeur wordt 1-2 weken voordat de knutten actief worden (bij een temperatuur boven de 15oC) begonnen met het voeren van C4H-voeding. De standaard dosis is dagelijks 60 gram C4H-voeding voor elke 100 kg lichaamsgewicht van je paard. Voor een paard van 500 kg geef je dus 300 gram per dag. Je kunt C4H ook gebruiken als er al klachten zijn. In dat geval begin je naast het voeren van de standaarddosis C4H-voeding ook met de C4H-olie. Breng de olie goed TUSSEN de haren aan, direct op de aangedane huid, en masseer de olie voorzichtig in. Deze olie vermindert de jeuk en bevordert een snel herstel van de huid. Breng de olie om de dag aan in een dunne laag, totdat de huid hersteld is. Gebruik een huidolie nooit in de felle zon en breng bij voorkeur tegen het eind van de dag aan!

Het is belangrijk C4H-voeding dagelijks te geven en goed op je paard te letten! Gaat je paard binnen 1-2 weken duidelijk minder schuren? Dan ben je op de goede weg. Zie je nog weinig verbetering? Dan kun je de dosis C4H-voeding anderhalf maal verhogen (van 300 gram naar 450 gram per dag voor een paard van 500 kg).

Zie je na een week op deze hogere dosis nog geen duidelijke verbetering dan kan de dosis verder verhoogd worden tot maximaal tweemaal de standaarddosis (dus 600 gram voor een paard van 500 kg). Houd deze dosis aan totdat de jeuk onder controle is. 

Je kunt daarna de dosis geleidelijk weer verlagen, maar blijf je paard goed in de gaten houden. Komt de jeuk weer terug? Verhoog de dosis dan weer iets. Kijk voor de uitgebreide gebruiksaanwijzing op de website.

 

Dr. Edwin Tijhaar
Chief Scientific Officer (CSO) en managing director 

Edwin is sinds 2007 werkzaam bij de afdeling Cell Biology and Immunology van de Wageningen University als groepsleider in de Veterinaire Immunologie. Een van zijn onderzoeksproject betreft zomereczeem bij paarden.

 

 

Cover foto: Annie Spratt op Unsplash