Bibi voorjaar 2021: "De verschillen ten opzichte van vorig jaar zijn enorm"


Maartje uit Frankrijk is in mei 2020 gestart met de behandeling van haar paard met zomereczeem. Bibi (officieel Bonito) is een Lippizaner ruin. Hij woont nu ruim twee jaar bij Maartje in het zuidwesten van Frankrijk waar hij ook vandaan komt (hij komt van een Lippizaner fokkerij in de Dordogne). Hier begint het zomereczeemseizoen al in februari! Sinds vorig jaar houdt Maartje ons op de hoogte van haar ervaringen met C4H-voeding middels deze blog.

Het is april, vogels fluiten, het groen komt weer aan de bomen, bloemknoppen staan op springen, het licht keert terug, de warmte van de eerste zonnestralen… Heerlijk, het is lente! Maar sinds ik een paard heb met zomereczeem, roept de lente bij mij een dubbel gevoel op want de lente betekent ook de terugkeer van de kriebels, jeuk, wondjes, krabben, bijten, schuren, kapotte manen, staart en huid, onrust… Kortom: het vreselijke ongemak dat zomereczeem heet. Met spanning zag ik de winter tot een einde komen en het voorjaar beginnen. Ik was heel benieuwd hoe Bibi zou gaan reageren nadat hij vorig jaar zoveel profijt heeft gehad van de behandeling met Cool4Horses. 

Een korte terugblik: in mei 2020 zijn we begonnen met C4H. Heel snel trad er verbetering op in de klachten. Er volgden wat terugval momenten waarbij het zoeken was naar de juiste dosering. Bibi had in de zomer wat complicaties die veel aandacht en verzorging vroegen maar de conditie van zijn huid bleef verbeteren door C4H. Waarna ik uiteindelijk half september de eczeemdekens bij hem af durfde te doen! Dit terwijl er nog regelmatig temperaturen waren van rond de 20 graden, wat in het gebied in Frankrijk waar ik woon vaak doorgaat tot in november.  Door de dosis C4H voeding wat te verhogen bleef het ook zonder dekens goed gaan in het najaar. Uiteindelijk ben ik half november gestopt met de brokjes toen het eerste koude, natte weer zich aandiende.

Bibi zomereczeem voor en na C4H-voedingLinkerkant van Bibi's hoofd. Tussen deze foto's zit bijna een jaar. In zuidwest Frankrijk is het knuttenseizoen in april al ruimschoots begonnen.

Een pauze van drie maanden volgde waarin hij geen C4H behandeling heeft gehad en alleen een regendeken op had in de echt koude, natte periodes. Vanaf begin februari ben ik het weerbericht goed in de gaten gaan houden om vooral op tijd weer te beginnen met de brokjes en een uitbraak voor te zijn. Half februari was het zover, met een lage dosis ben ik weer C4H gaan voeren. Het weer is lastig te peilen in deze periode, soms kan het overdag ineens best warm zijn en dat in combinatie met vochtige dagen in maart zorgde ervoor dat ik snel de dosis moest verhogen. Er zijn dagen geweest dat ik zwermen knutten boven Bibi zag circuleren. Het was dus opnieuw even zoeken naar de juiste dosis en de juiste balans. 

Ik wilde Bibi zo lang mogelijk zonder dekens laten lopen maar heb uiteindelijk toch besloten hem een lichte vliegen deken op te doen zonder hoofdkap. Omdat hij een ernstige vorm van zomereczeem heeft is hij extreem gevoelig en (over)reageert hij op het minste geringste kriebeltje door zichzelf tot bloedens toe open te krabben of te bijten. Om dit gedrag en de daarmee gepaard gaande wondjes te voorkomen heb ik daarmee het zekere voor het onzekere genomen en voor Bibi een perfecte combinatie gevonden van C4H samen met een lichte deken.

Staart van Bibi, veel resultaat door C4H-voeding en management, duidelijke afname SME klachtenDe staart van Bibi. Tussen deze foto's zit bijna een jaar. In zuidwest Frankrijk is het knuttenseizoen in april al ruimschoots begonnen.

De verschillen ten opzichte van vorig jaar zijn enorm, niet alleen qua hoe zijn huid eruit ziet maar ook qua gedrag. Hij is veel serener en kan nu tijdens een les zonder deken vrijwel ongestoord, geconcentreerd oefeningen doen, zonder dat hij om de haverklap stopt om zich in allerlei bochten te wringen om te krabben. Tegelijkertijd is hij ook veel expressiever geworden, doordat de jeuk verdwijnt komt er een andere Bibi tevoorschijn die actief is, willig en blij. Het is geweldig om te zien hoeveel beter het met hem gaat en hoe zich dat uit in alle facetten van zijn paard-zijn. 

Met de combinatie van een lichte deken, zijn dagelijkse dosis C4H brokjes en de olie als het nodig is heb ik nu een jeukvrij, stabiel, rustig en veel gelukkiger paard in de wei staan. De uitdaging is nu om ‘m zo te houden gedurende het hele seizoen, wat betekent goed opletten, alert zijn op plekjes en wondjes, het weerbericht in de gaten blijven houden en de dosis daarop aanpassen.

Bibi, paard met zomereczeem voor en na C4H-voeding
Borst en voorkant benen van Bibi. Tussen deze foto's zit bijna een jaar. In zuidwest Frankrijk is het knuttenseizoen in april al ruimschoots begonnen.