Turbulente weken, maar eczeemklachten afgenomen


Maartje uit Frankrijk is in april gestart met de behandeling van haar eczeem paard Bibi. Zij deelt haar ervaringen met de C4H producten in deze indrukwekkende blog.

Nadat Bibi een vliegende start heeft gehad met de C4H producten vanaf half mei en nadat we vervolgens een dip hebben meegemaakt waarna we de dosis meerdere malen hebben aangepast, kwam Bibi in een stabiele periode terecht. De bloederige wonden op met name zijn koker en billen verdwenen, de wondjes op z’n voorbenen en borst genazen, de huid op z’n gezicht werd gaaf, z’n staart begon weer te groeien, z’n manenkam werd zacht en ook zijn manen groeien langzaam maar zeker weer aan. Wat een top nieuws en wat een blijdschap hem zo stabiel te zien.

     

 

Ondanks dat het zo goed ging heb ik Bibi wel extra beschermd door de dekens op te laten, bomen buiten zijn bereik te houden en de huid van koker en billen goed vet te houden met zalf; we bevinden ons ten slotte in het insecten hoogseizoen en ik wilde hem vooral stabiel houden. De dekens af..  dat komt nog wel!

Het stabiel houden van de eczeem klachten lukte met deze voorzorgsmaatregelen en de juiste dosis C4H brokjes heel erg goed alleen een ander probleem deed de blijdschap als sneeuw voor de zon verdwijnen. Eind juni begon er een zwelling te ontstaan rond de koot van zijn rechter achterbeen, ik dacht eerst aan een insectenbeet en het zag er verder niet zorgelijk uit maar na een paar dagen werd het erger. De dierenarts constateerde een Pyodermite als gevolg van de vele insecten. Met de injecties die hij kreeg verdween de zwelling snel en ik dacht dat alles weer in orde was. Helaas kwam de zwelling eind juli in alle hevigheid terug, ditmaal gepaard met koorts. In urgentie heb ik een andere dierenarts gebeld die een lymphangitis constateerde, een verergering van de problemen die in juni ontstaan waren. Een zwaardere behandeling met antibiotica werd ingezet die ruim twee weken heeft geduurd. Na deze periode was de zwelling grotendeels afgenomen maar nog niet helemaal en Bibi leek totaal niet in vorm. Hij bleek ook een worm besmetting te hebben die behandeld moest worden en waarschijnlijk zorgde voor zijn apathisch overkomen. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter met hem.

De dierenartsen hebben me gewaarschuwd dat problemen als lymphangitis als gevolg van insectenbeten – waardoor bacteriën het lichaam binnen kunnen komen – veel voorkomend zijn bij ernstige eczeempaarden als Bibi en ook nog eens frequent terug kunnen komen. Voor mij benadrukt dit het belang van een wondjes-vrij paard. Hoe minder wonden deze gevoelige paarden hebben hoe minder kans op problemen als lymphangitis en mogelijke andere infecties.

Het zijn dus al met al turbulente weken geweest waarin de eczeemklachten verder zijn afgenomen dankzij C4H, waarin we zijn opgeschrikt door een ongelukkige situatie met de lymphangitis maar waar ik weer een hoop van heb geleerd en vol goede moed gaan we door. Nog een paar weken dan is de hoogzomer gelukkig voorbij en dan vertel ik graag meer over de voortgang van Bibi in het naseizoen.